פריחות בגבעת התיתורה

קובי פינקלר No Comments on פריחות בגבעת התיתורה
13:46
28.04.24
מערכת האתר No Comments on משיח, עכשיו! הרב שניאור אשכנזי והרב דב הלפרין בסעודת משיח • צפו

התכניות האחרונות

ארכיון תוכניות

פוסטים אחרונים

תגיות

מבט מהיר לצד הדרך העולה לירושלים, מותיר כמה כתמי צבע אדומים. כשעוצרים לרגע ברמזור בצומת מכבים ומפנים את המבט דרומה, מבחינים גם בכמה עצי שקדיה פורחים. התנועה סואנת. כביש 443 המחבר בין בן שמן לירושלים, הפך בשנים האחרונות לציר המרכזי לעולים לבירת ישראל.

גם יופיו, גם האתרים ההיסטוריים לאורכו וגם (ואולי במיוחד) שפע הדיווחים על פקקי התנועה בכביש מספר אחת. אבל רגע. לא לשם דיווח תנועה התכנסו הפעם. אנו באמצע הדרך לירושלים, סמוך לעיר מודיעין. מיד כשחולפים על פני צומת שילת (צומת הכניסה המרכזי לעיר מודיעין) בדרך מזרחה לירושלים וגבעת זאב, אנו מבחינים בצידו הימני של הכביש בגבעה נישאת. כשלוש מאות מטרים גובהה מעל לפני הים ועושרה אדיר.

ניסע עד לצומת הבא, צומת מכבים ונפנה ימינה (דרומה). אחרי כחצי ק"מ שוב פונים ימינה. אנו ברחוב עמק דותן. אחרי מאתיים מטרים שלט בצד בדרך, על האתר הארכיאולוגי שמולנו. המילון האינטרנטי "ויקיפדיה" מספר על המקום שהיום הוא אתר ארכאולוגי ששטחו כ-600 דונם. בגבעה כ-180 בורות מים וממצאים ארכאולוגים המעידים על היותה כפר גדול ומרכזי כבר בימי קדם, וסביב לה כפרים קטנים וחוות חקלאיות. בעת העלייה לרגל לבית המקדש שימשה הגבעה תחנה חשובה ומוגנת. זהו המקום הגבוה ביותר באזור.

בתקופה הצלבנית שכנה על הגבעה מצודת דרכים שהגנה על הדרך מלוד לירושלים ושמה: טרנטה. לימים שובש השם על ידי ערביי המקום שקראו לגבעה קלעת א-טנטורה – שפירושו בערבית מצודת המגבעת. ועדת השמות הממשלתית קבעה את השם תיתורה, שפירושו: שולי המגבעת – שם המזכיר את צורת הגבעה ושיפוליה. השם שומר הן על מצלול השם הקודם והן על משמעותו: שולי המגבעת.
מסלול הטיול
אחרי הארכיאולוגיה וההיסטוריה להווה. נוסעים עוד כחצי ק"מ, עד לפינת הרחובות כליל החורש ועמק דותן, פונים ימינה לכליל החורש וחונים. בקרן הרחובות שילוט נהיר המורה על תחילת המסלול. עולים בשביל העפר. מיד בכניסה שלל רקפות, כלניות ושקדיות. לאורך כל השביל הסברים על הצומח במקום. עיריות, רקפת מצויה, אזוב מצוי , מרווה ריחנית ועוד כ-80 מיני צומח וצמחים: שזיפים, תאנה שעכשיו עומדת בשלכת, עצי זיתים ושקדים. בהמשך החורף והאביב יעלו כאן, פרגים, אירוס ארץ ישראלי ,נוריות ועוד מפרחי ארצנו. תחת כל סלע, ממש כמו נאמנה לשיר, פורחות להן רקפות לבנות וורדרדות והמראה נפלא. עוצרים לרגע תחת הסככה, מוציאים משהו לאכול ולשתות (על אף יופיו של המקום והפריחה הנפלאה בו, צל אין בנמצא..) ופשוט מתבשמים מהנוף. במזרח- הרי בינימין, למרגלותינו רעות- מכבים והעיר מודיעין ובתווך הרבה ירוק. ממשיכים ללכת. אם רוצים לקצר יורדים מהסככה המרכזית לעבר רחוב עמק דותן ליד השילוט הארכיאולוגי. אפשר לחזור בדרך בה הגענו ואפשר לילך עד לברכת המים, הנישאת בראש הגבעה. מהרו. עוד חודש, זה עלול להיות כבר מאחורנו.
עוד בסביבה
"שישי צבעוני"- סיורי פריחה לכל המשפחה בחבל בנימין.
החל מיום שישי הקרוב, י"ד אדר א' (ה-14.2), מתוכננים מספר סיור פריחה לכל המשפחה בימי שישי "שישי צבעוני": סיורים ביער נוה צוף, סיורי פריחה ברכבים בהדרכת רשות הטבע והגנים , סיורי פריחות עם בית ספר שדה עפרה. רוב הסיורים ללא תשלום! מענה טלפוני בטלפון 1800בנימין (1800-345-454)



0 תגובות